Motortävlingar

Motortävlingar

Motorsport är en speciell gren av idrotten som är i ständig utveckling. Det handlar om fart, kontroll, högt tryck och små marginaler. Det finns många olika typer av motortävlingar som ställer liknande krav på både maskin och förare, även om de olika disciplinerna är radikalt annorlunda i sitt utförande. Motorsport inkluderar allt från den stora cirkusen Formel 1, prestigefyllda MotoGP, skotercross, rally-tävlingar och dragracing ända till sporter för snö- och vattenskoter. För dig som gärna går på motortävlingar finns det alltså mycket att välja mellan beroende på smak. I Sverige har man haft stora förare inom både Formel 1, rally och speedway.

Motortävlingar med stor prestige

De motortävlingar som attraherar den överlägset största publiken, år in och år ut, är deltävlingarna som utgör världsmästerskapet i Formel 1. Under säsongen 2016 kördes totalt 21 lopp över hela världen och som slutlig segrare stod för första gången tysken Nico Rosberg från Mercedes-teamet. Namnet Formel 1 syftar på den speciella formel som bilarna måste vara byggda enligt, och siffran 1 kommer från att detta är den högsta ligan inom sporten. Det finns också tävlingar i Formel 2 och Formel 3 som brukar betraktas som juniorligan inom formel-sporten. Ett lopp i Formel 1 körs vanligtvis i en och en halv timme, med en topphastighet på 380 km i timmen.

Om man föredrar motorcyklar framför bilar finns det en lika prestigefylld tävling som Formel 1 inom roadracing, MotoGP. Detta är den av alla motortävlingar för motorcykel som i hastighet och utförande liknar Formel 1. Cyklarna är inte belagda med lika många restriktioner som formelbilarna men det finns vissa krav angående effekt, vikt och cylinderantal som de måste uppfylla. Något som håller spänningen på topp under loppen i MotoGP är att samtliga motorcyklar håller en väldigt jämn och hög kvalitet. Detta leder i sin tur till att hela fältet är väldigt jämnt och det skiljer oftast inte mer än två sekunder mellan den som ligger först och den som är sist.

Andra motorsporter och tävlingar

Det går såklart inte att tala om motortävlingar utan att nämna sporter som rally, dragracing och speedway. Totalt olika i form och utförande, men ändå klassas de alla som motorsporter. En av de mest mytomspunna tävlingarna i rally är Paris-Dakar-rallyt som kördes i många år mellan Frankrikes och Senegals huvudstäder. Loppet kördes ofta av både amatörer och kungligheter, bland andra Albert II av Monaco som körde loppet tillsammans med sin syster, Caroline av Hannover. Efter att våldsamma konflikter utbrutit i Västafrika körs loppet sedan 2009 i Sydamerika, med samma regler och arrangörer som förut. Dakarrallyt har flera discipliner där man kan tävla med bil, lastbil, motorcykel eller fyrhjuling.

Motorsporten dragracing står för några riktigt populära motortävlingar i USA. Flera av loppen som körs i klassen Top Fuel Dragster drar storpublik och bilarna kommer upp i över 500 km i timmen vid slutet av loppet. Med tanke på att loppen egentligen bara pågår i 9-10 sekunder så handlar mycket inom dragracing om förarbete och att maximera maskinernas kapacitet. Det finns också motortävlingar inom dragracing för andra fordon, som snöskoter och motorcykel. En av de största motorsporterna i Sverige är dock speedway, där vi efter många framgångar lyckats etablera oss som en toppnation. Elitserien i speedway lockar förare från hela världen och vi har några av världens bästa klubblag och talanger. Med förare som Tony Rickardsson och Ove Fundin har speedway en mycket speciell plats i svenskarnas hjärtan, och vi väntar nu på vår nästa supertalang att axla manteln.

Motortävlingar på bana eller terräng

Motortävlingar i många former

Motortävlingar kommer i många olika former. Både fordon, banor, klimat och förare är av helt olika slag, men ändå så står det klart att många fans gillar många olika typer av motorsport. Charmas du av Formel 1 så kommer du också att fascineras av roadracing. Föredrar du lite skit under naglarna så är rally eller speedway helt klart en riktig upplevelse för både publik och förare. Kort sagt finns det motortävlingar för alla smaker, även om principen är den samma. Hastighet, starka motorer, det tekniska och aerodynamiska utförandet samt en ständigt närvarande fara utgör ofta tjusningen med motorsporter. Det spelar ingen roll om loppen har en miljonpublik eller ett par tusen entusiaster – de är ofta likasinnade.