Opel

Opel

Önskar du dig en kraftfull och snabb sportbil med en turbinmotor som låter som ett flygplan? Då kanske det är en Opel du ska ha. Opel är ett tyskt bilmärke som grundades år 1862. Företaget startades av en man som heter Adam Opel men under hans tid tillverkades inga bilar men däremot symaskiner och cyklar. Fyra år efter hans död, lät hans söner och hustru tillverka de första bilarna. De byggde de första modellerna 1898 men det dröjde till 1902, och genom ett samarbete med det franska företaget Darracq, till de började att verkligen producera bilar. Den första framgången blev modellen 4/8 som användes av många läkare för att göra hembesök, vilket gav bilen smeknamnet Doktorwagen. Under 1912 tillverkade företaget 3 000 bilar samt 30 000 cyklar.

Opel och dess historik

Under 1920-talet växer Opel till att bli Tysklands största biltillverkare och senare även Europas ledande producent av bilar. Företaget inviger sitt första löpande band i fabriken i Russelsheim år 1924. De har några framgångsrika tävlingsbilar, som var de snabbaste i Europa vid denna tid. Företaget omvandlas till ett aktiebolag 1928 för att kunna göra ett övertagande möjligt från amerikanska General Motors (GM). 1931 hade GM full kontroll över företaget men medlemmar från familjen som startade företaget stannade kvar som styrelsemedlemmar.

I början av 1930-talet minskade produktionen på grund av ekonomisk kris i landet, men det vände senare och blev till framgångsrika år. Opel skapade nya modeller som snabbt blev populära. Med modellerna Olympia och Kadett blev företaget Europas största biltillverkare med sin produktion som nu var uppe i 120 000 bilar per år. De exporterade även bilar med framgång. I slutet av 1930-talet märktes naziregimens inverkan på företagets produktion och under krigstiden tillverkades endast lastbilar och delar till raketer och torpeder. Fabrikerna i Russelsheim och Brandenburger bombades av allierat flyg under krigsåren.

Återuppstart och nutid

Efter andra världskriget återupptas produktionen igen och man återgår till att framställa modellen Blitz. Efter krigsåren går produktionen långsamt och under denna tid tillverkar man även kylskåp. Fabriken i Brandenburger flyttas till dåvarande Sovjetunionen där man framställer modellen Kadett som går under namnet Moskvitj. 1947 börjar man återigen att producera personbilar under GM som 1948 får full kontroll över företaget. Under 1950-talet börjar Opel att återta sin position som en av de stora tyska bilmärkena. Även i Sverige är bilarna från det tyska företaget populära. Under 1957 är modellen Kapitän Sveriges mest sålda bil.

1962 öppnar man en ny fabrik för att tillverka bilar i stället för att endast ha fabriken som ligger i Russelsheim. I Bochum börjar man nu tillverka modellen Kadett. 1963 har företaget en produktion på 550 000 bilar. 1966 öppnas ytterligare en fabrik i Kaiserslautern. Opel introducerar en sportbilsmodell som kallas för GT 1965 och den sätts i produktion 1968. Under 1970- och 80-talen skapas många nya modeller som Admiral, Diplomat och Senator. En gemensam kaross presenteras också för modellerna Kapitän, Admiral och Diplomat.

Då och nu

Opel har många olika bilmodeller.

Opel är en biltillverkare med anor från senare delen av 1800-talet. De har etablerat sig som Tysklands största biltillverkare och även Europas vid många tillfällen genom åren. Efter andra världskrigets slut, återupptog man tillverkningen av de populära modellerna och blev även framgångsrika i många andra europeiska länder med både sportmodeller och personbilar. Opel har under de senare åren även skapat nya modeller som till exempel Astra och Vectra. Företaget har gått igenom några år med svikande försäljningssiffror men de har försökt att vända trenden med att presentera nyheter. De har nu deklarerat att de under de kommande åren ska satsa stort med 29 nya modeller mellan 2016 och 2020.